Om tøybleier

 

 

AppleCheeks

Om tøybleier

 

Gode grunner til å velge tøybleier

 • Tøybleier er gøy! Og de finnes i utrolig mange kule farger og design.
 • Det er ikke grisete med tøybleier, rispapiret fanger opp avføringen slik at du kan kaste det i toalettet. Tøybleier lukter mindre enn papirbleier også.
 • Tøybleier er ikke så mye arbeid som mange tror. Ja, de må vaskes, men du slipper å handle inn bleier og å lure på om du har nok bleier i hus. Og du slipper å gå ut med det stinkende bleiesøppelet hele tiden.
 • Mange opplever at problemer med sår stump, utslett og sopp opphører ved bruk av tøybleier.
 • Det er påvist at temperaturen i pungen hos guttebabyer som bruker engangsbleier, er opp til en hel grad høyere enn hos de som bruker tøybleier. Dette kan føre til dårlig sædkvalitet i voksen alder.
 • Du slipper å eksponere babyens hud for kjemiske stoffer og ”superabsorbenter” som finnes i engangsbleier.
 • Barnet ditt slutter mest sannsynlig tidligere med bleier hvis du velger tøybleier fordi barnet lærer seg årsakssammenhengen mellom å måtte tisse og ha våt bleie. Engangsbleiene er så ”gode” at barnet knapt nok kjenner at den blir våt. I gjennomsnitt sies det at tøybleier forkorter bleieperioden med et halvt år.
 • Mange opplever mye mindre lekkasjer ved bruk av tøybleier. Det er tross alt bedre å vaske på tøybleier enn på tilgrisede klær som kanskje får permanente flekker.

Støtteordninger
Spar penger når du kjøper tøybleier. Er du heldig får du gjerne en hel tusenlapp! Mange kommuner i Norge har støtteordninger for foreldre som ønsker å bruke tøybleier på barna sine. Sjekk om din kommune finnes på listen.

Hvor mange bleier trenger jeg?
Du trenger ca. 25 tøybleier. I tøybleier hvor du kan skifte ut innlegget og bruke sperrelaget om igjen trenger du ca. 8- 10 sperrelag og ca. 24- 30 innlegg. (3 innlegg pr. bleiecover). I tillegg trenger du gjerne ekstra innlegg/ “boostere” hvis babyen tisser mye, og innlegg med fleece hvis babyen har sart hud eller ikke liker å være våt mot huden. Fleecen vil lede fuktigheten ned i bleien.

Vaskeinstruksjoner
Oppbevar de brukte bleiene I ein våtpose eller i en bøtte før vasking. Fyll opp maskinen med bleier (og kluter, håndklær, undertøy o.l) og vask på 60 grader. Du kan med fordel kjøre en kaldskylling eller en forvask først, dette vil fjerne løse partikler fra bleiene. Bruk halv mengde vaskemiddel (helst flytende) eller mindre, og ikke bruk tøymykner/ skyllemiddel da dette kan hindre absorbsjon og pusteevnen til bleiene. Heng bleiene til tørk, eller bruk tørketrommel. Vi anbefaler å henge bleiene til tørk eller tørke på svakere varme av miljøhensyn, og for å øke levetiden på PUL-materialet og elastikken i sperrelagene. Vaskeinstruksjoner for AppleCheeks.

Tøybleier og miljø
Produksjonen av engangsbleier er veldig lite miljøvennlig. Det kreves enorme mengder av trær, kjemikalier, olje og gass for å produsere dem. Flere undersøkelser viser at tøybleier er mest miljøvennlig, men det spørs hva du gjør med bleiene når de først er kjøpt. I følge en stor britisk undersøkelse er det 40% mer miljøvennlig å bruke tøybleier om en vasker med full maskin på 60 grader og lufttørker bleiene. Miljøbelastningen blir den samme som ved bruk av engangsbleier om en tørker bleiene i tørketrommelen. Konvertert til norske forhold kan desse konklusjonene justeres noe. Undersøkelsen tar høyde for at bleiene er produsert i samme land som de brukes. I Norge blir det ikke produsert engangsbleier, så transport må tas med i miljøregnskapet. I tillegg er det grunn til å tro at Norges befolkning har noe bedre vaskemaskiner enn dataene i denne undersøkelsen viser, altså vaskemaskiner og tørketromler av høyere energiklasse. Uansett kan du senke miljøbelastningen ved å håndtere tøybleiene på denne måten:

 • Lufttørk så ofte du kan
 • Bruk tørketrommelen så lite som mulig
 • Når du skifter ut maskiner, velg maskiner med høy energiklasse, helst A+
 • Ikke vask ved høyere temperatur enn 60 grader
 • Fyll opp maskinen hver gang
 • La tøybleiene gå i arv. Kjøp og salg av brukte tøybleier er utbredt, og det er sjelden man klarer å slite ut en bleie på ett barn.